De les idees als fets

Fa quinze anys vaig gaudir de l'oportunitat i la fortuna de elaborar la ponència d'economia en  la celebració dels vintè aniversari del Congrés de Cultura Catalana. El fruit de les reflexions es va publicar l'any següent en un llibre d'Edicions 62 que porta el títol de "De les idees als fets. Reflexions al cap de 20 anys del Congrés de Cultura Catalana". Avui, en una data reivindicativa, us adjunto l'enllaç al text de la ponència que vaig redactar i presentar a la Fundació:  De les idees als fets: Economia

Amb el pas dels anys i els fets esdevinguts, el text es veu afectat evidentment pels efectes d'una bombolla immobiliària llavors no revista i per l'agreujament dels desequilibris de finançament ja dins l'eurozona. Però, més enllà de la descripció de com s'havia transformat l'estructura productiva catalana entre 1977 i 1997, el més atractiu de la lectura potser rau en els reptes que en aquell moment es varen identificar com a més determinants en el futur del país (part central i final del document). És a dir, en la diagnosi i les recomanacions. S'assenyalen sobretot el mal finançament de la Generalitat, l'excessiu dèficit fiscal, les deficiències del sistema productiu i la vulnerabilitat del mercat laboral. Han canviat gaire (i per bé) les coses en tot aquest temps? La resposta és ben trista ja que encara avui resten pendents de resoldre algunes de les mancances ja denunciades en el congrés original.

Precisament de com encarar avui el futur de l'economia catalana en tornarem a parlar en un acte convocat per la mateixa Fundació del Congrés de Cultura Catalana el dia 18 d'octubre a l'antiga Audiència de la ciutat de Tarragona, amb la presència d'un grapat d'economistes del país.   

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Volcà islandès

Das Auto

Foc grec