El negoci del terror

Una de les dimensions més ocultes del terrorisme internacional és l’econòmica. L’economista italiana Loretta Napoleoni és probablement una de les principals expertes en la investigació sobre l’economia del terrorisme. Per a comprendre degudament el funcionament de la política del terror, possiblement el més efectiu sigui seguir el rastre deixat pels diners ja que, tal i com aquesta investigadora indica, “Terrorism is a very expensive business”. Avui, ja és àmpliament compartit que el control dels fluxos financers és un aspecte clau per a l’èxit en la lluita contra el terrorisme internacional.

Les investigacions de Napoleoni ens mostren com les activitats criminals esdevenen un sistema econòmic paral·lel que té l’habilitat de sustentar-se en una combinació d’activitats: unes de naturalesa legal i altres absolutament al marge de la llei. En particular, si voleu aprofundir en el coneixement del sistema econòmic del terror, us recomano dos llibres escrits per aquesta autora i que han estat traduïts al castellà: “Economía canalla” (2008) i, més recentment, “La mordaza” (2010).

En el primer d’ells es posa de manifest el finançament de les organitzacions terroristes i el funcionament de les xarxes internacionals de blanqueig de diner. És molt revelador analitzar els instruments que s’utilitzen, la direcció dels fluxos financers vinculats a les activitats criminals i els seus efectes en les economies receptores i emissores d’aquestes transferències de diners.

Per la seva part, el segon llibre se centra en els efectes econòmics generats per la reacció política i militar a l’11-S arreu del mon i, en particular, les conseqüències de la Patriot Act en la direcció i els moviments internacionals del diner canalla. D’aquesta manera, s’evidencia com l’estratègia adoptada per al finançament de les guerres actuals dels Estats Units i els seus aliats, en un context d’economia globalitzada, ha contribuït a l’esclat de la crisi financera i com, en èpoques de grans transformacions socials, sovint la política pot perdre el control de l’economia.

En aquest enllaç hi podreu trobar el vídeo, subtitulat en castellà, de una de les seves conferències sobre aquest tema:

http://www.ted.com/talks/lang/spa/loretta_napoleoni_the_intricate_economics_of_terrorism.html


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Volcà islandès

Das Auto

Foc grec