The World according to United States
Recentment, el Canal 33 ha recuperat dues produccions de l’any 2003 que ens permeten comprendre la política internacional dels Estats Units i la seva visió del món en els darrers 60 anys.
La primera d’elles és la coproducció francoquebesa CIA Secret Wars, emesa pel programa Segle XX. Es tracta d’un excel·lent documental en tres capítols que ens mostra quina fou la implicació –sovint mitjançant actuacions encobertes-- de l’agència d’espionatge nord-americana en els principals esdeveniments de la segona meitat del segle passat i en els mesos anteriors a l’11-S.
Ens els darrers anys, a mesura que es desclassificaven molts documents secrets que atenen a les activitats de la companyia, han anat sorgint a la llum informacions que ens mostren la implicació del govern nord-americà en moltes accions il·legals empreses durant la Guerra Freda o els interessos econòmics ocults en algunes decisions polítiques adoptades més recentment.
A banda d’aquesta sèrie de documentals, hi ha dos publicacions que ens permeten comprendre millor el que hi havia al darrera d’alguns esdeveniments clau de la història moderna dels Estats Units. D’una banda, la monumental La historia secreta de la CIA i, més recentment, l’aportació d’Eric Frattini, CIA. Joyas de Familia, que aprofundeix en tota la informació derivada de la desclassificació de documents i dels comitès d’investigació que es varen obrir durant la dècada dels anys 70. Aquest darrer, com a curiositat, té un pròleg (de 28 pàgines!) de Jorge Dezcallar, que fou director del Centro Nacional de Inteligencia els anys anteriors a l’11-M.
Finalment, esmentar que el programa Sense ficció aquesta setmana va tornar a emetre la magnífica producció The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara, dirigida per Errol Morris i que es va emportar l’Òscar l’any següent. El que es va destil·lant de l’entrevista amb l’home que fou Secretari d’Estat amb els presidents Kennedy i Johnson és pura ambrosia per als amants de la història moderna i la política internacional.
Malauradament, la web de la cadena catalana no conserva els documentals però paga la pena l’esforç de localitzar-los, en la seva versió original, a través de la xarxa.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada