Una perspectiva marxista de la crisi
Algunes aproximacions crítiques a la difícil situació econòmica actual ens parlen d’una crisi sistèmica. És a dir, tenen la capacitat de veure més enllà del desencert de les polítiques adoptades, de la ineficàcia dels mercats, del funcionament inadequat de les institucions o de la cobdícia i impunitat dels poderosos i de centrar-se, en canvi, en com la dinàmica de l’economia de mercat ha conduit a la situació actual de confusió i desencís.
Al meu entendre, el geògraf David Harvey, professor de la Universitat de New York, ens proporciona una de les contribucions crítiques més reeixides al sistema capitalista, que crec que és d’obligada visió per a comprendre alguns dels aspectes més ocults del procés que estem patint.
En aquest enllaç es pot veure un vídeo animat d’una conferència de Harvey la Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA). Podreu seguir la versió original a la web d’aquesta organització (http://www.thersa.org/events/video/animate/rsa-animate-crisis-of-capitalism) o bé a Youtube hi trobareu una versió subtitulada al castellà (http://www.youtube.com/watch?v=fbxLHVHIMaE).
El seu enfocament és diferent, està farcit d’una fina ironia i rau en una aproximació marxista al procés de crisi que remou les consciències. La seva interpretació ens posa de manifest com les polítiques neoliberals han promogut del boom del capital financer i estimulat la propensió a l’endeutament de les famílies arreu del mon. Mentre la crisi es va desplaçant cap a altres àrees geogràfiques o altres actius financers, el sistema no afronta ni resol els seus problemes. És tota una crida a la reflexió.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada