El risc de les retallades

Els ajustos pressupostaris que febrilment les economies de l’euro estan emprenent per a calmar les embranzides dels mercats financers representen, a la pràctica, una reforma improvisada de l’estat del benestar.

Aquesta reforma està reduint sobretot les prestacions econòmiques que el sector públic destina a les polítiques de sanitat, educació, pensions, atur i, en general, les que afavoreixen la inclusió i cohesió social.

Els canvis en la dimensió de la despesa pública tenen efectes econòmics directes: menys prestacions donen lloc a una menor disponibilitat d’ingressos i erosionen els recursos dels menys afavorits per superar els efectes de la crisi. Però també indueixen altres efectes no tan evidents. En particular, si canvia la distribució dels impostos en favor dels membres més benestants de la societat i alhora es redueixen les prestacions que reben els menys afortunats, cal esperar que empitjori la distribució social de la renda.

Una de les advertències més contundents sobre els efectes perniciosos que té l’augment de les desigualtats econòmiques en una societat és el que Richard Wiliamson, professor de la Universitat de Nottingham (Regne Unit), anomena com a disfunció social general. En uns dies on les retallades sanitàries estan a l’ordre del dia, paga la pena veure aquesta conferència. Particular interès tenen les dades relacionades amb els indicadors de salut.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Volcà islandès

Das Auto

Foc grec